Artykuły

Resveratrol – esencja wina w kroplach

Wino, od tysięcy lat, było napojem szczególnym. - Zaobserwowano, iż narody spożywające większe ilości tego trunku, rzadziej chorują na choroby układu krążenia. Dostrzeżono to u Francuzów, a zjawisko nazwano 'francuskim paradoksem'. Dodajmy, że chodzi tu głównie o wino czerwone. Dociekanie przyczyn tych prozdrowotnych efektów doprowadziło do wykrycia głównego „sprawcy” korzystnego działania wina. Jest nim Resveratrol, który działa pro-zdrowotnie, w doprawdy, wielu obszarach...

Czytaj więcej

Dieta antyrakowa

Polscy naukowcy opracowali dietę, która zmniejsza ryzyko raka aż o 60 %. Dieta oparta na owocach, warzywach, sokach i produktach mlecznych zmniejsza ryzyko raka piersi u kobiet i raka płuc u mężczyzn aż o 60 % - twierdzą uczeni z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.

Czytaj więcej
  • 1 (current)