Artykuły

Choroba Alzheimera i Parkinsona a zioła.

Jak donoszą źródła naukowe, udowodniono związek choroby Alzheimera oraz innych schorzeń neurodegradacyjnych np. choroby Parkinsona ze zwiększonym wytwarzaniem się wolnych rodników w organizmie. Jakie ma to znaczenie dla ich profilaktyki i terapii? Bardzo duże, gdyż można w wypadku tych chorób stosować preparaty ziołowe o działaniu antyoksydacyjnym. Nadają się one do przewlekłego stosowania i mogą w sposób bezpieczny hamować rozwój tych chorób.

Najczęściej zalecanym połączeniem jest liść miłorzębu japońskiego z korzeniem żeń-szenia i magnezem. Zioła te poprawiają funkcje poznawcze i dodają energii zwłaszcza osobom starszym. Dodatkowo liść miłorzębu japońskiego powoduje neutralizację fragmentów Beta amyloidu – substancji odkładającej się w centralnym ośrodkowym układzie nerwowym u osób z chorobą Alzhimera.

Aby jeszcze skuteczniej unieczynniać wolne rodniki zalecamy zastosować zestaw antyoksydantów takich jak: owoce borówki czarnej, żurawiny, aronii oraz liście zielonej herbaty.


 

Poza wolnymi rodnikami pojawia się coraz częściej hipoteza, że rozwojowi choroby Alzheimera sprzyja „odkładanie się” w organizmie niektórych metali, zwłaszcza aluminium. Dlatego tak ważne jest wzbogacanie diety o substancje odtruwające takie jak: miód, propolis i pyłek pszczeli. Do odtrucia organizmu można wykorzystać miód pyłkowo-propolisowy. Inną substancją, która przeciwdziała przenikaniu aluminium do organizmu jest krzem. Uważa się, że obecność krzemu w wodzie stanowi antidotum dla aluminium. Przeprowadzono nawet badanie, w którym dowiedziono, że osoby z odpowiednio wysokim spożyciem krzemu miały dużo lepsze wyniki testów umysłowych.

Najlepszym źródłem krzemu są jego organiczne związki zawarte np. w zielu skrzypu. Dlatego zalecamy naszym pacjentom picie odwaru z mieszanki ziołowej zawierającej m.in. ziele skrzypu i rdrest, co powoduje, że posiada ona profilaktyczne działanie w przypadku osteoporozy.

Telewizja dla Zdrowia, TV dla Zdrowia.