Artykuły

Dieta antyrakowa

Regularne spożywanie warzyw, owoców, a także soków może zapewnić organizmowi wysoki potencjał antyoksydacyjny, niwelujący uszkodzenia ważnych struktur komórkowych, dzięki czemu nie dochodzi do kolejnych faz procesu nowotworowego - podkreśla prof. Wądołowska. Warto zatem sięgnąć po ziołowe suplementy diety pochodzenia naturalnego, które mają bardzo szerokie spektrum działania prozdrowotnego.


 Często zalecana jest suplementacja diety syropem ziołowym z czarnej huby, która w lecznictwie ludowym Europy Wschodniej i Azji zalecana była do spożywania chorym wykazującym objawy, jakie obecnie wiązane są m.in. z chorobami nowotworowymi. Do tej pory w Japonii, Chinach i Rosji produkty zawierające czarną hubę są polecane w postępowaniu dietetycznym łącznie ze standardowym leczeniem. Bofonginn kompleks ze względu na zawartość ekstraktów z owoców aronii, skórek winogron i liści zielonej herbaty wspomaga organizm w obronie przed wolnymi rodnikami. Wolne rodniki uważane są za cząsteczki przyczyniające się do powstawania różnych chorób m.in. nowotworowych. Ekstrakt ze skórek winogron przyczynia się do utrzymania dobrego stanu naczyń krwionośnych. Ekstrakt z liści zielonej herbaty wspomaga odporność organizmu. Zawartość odwaru z ziela skrzypu wspomaga wydalanie wody przez nerki i ich odtruwającą funkcję oraz chroni wątrobę przed związkami toksycznymi. Składnikiem tego syropu jest również ekstrakt z borowików zawierający selen, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, tarczycy oraz w ochronie komórek przed wolnymi rodnikami.

Syrop zawiera także miód. Miód jako jeden z nielicznych produktów spożywczych wspomaga naturalną odporność i jest w stanie eliminować metale ciężkie z naszego organizmu dostarczane z pokarmem. Wskazują na to badania na przykładzie ołowiu.. Uzupełnia on dietę w prozdrowotne składniki, takie jak: ekstrakt z czarnej huby (błyskoporek podkorowy), odwar z ziela skrzypu polnego, ekstrakt z borowików (bogaty w selen), ekstrakt z owoców aronii, z liści zielonej herbaty i ze skórek winogron oraz miód. 



Telewizja dla Zdrowia 2016